KIŞLAMA

KIŞLAMA

Ne yazık ki, kış başlangıcı denizcilik sezonunun kapanışı anlamına gelir yani en keyifli varlığınızı nasıl koruyacağınızı düşünme vakti. Sezon sonunda harcayacağınız zaman ve emek size teknenizin performansıyla geri dönecektir. Tam tersine sezon sonunda yapmadığınız kışlama sezon açıldığında size zaman, emek ve para kaybı olarak geri dönecektir. Şunu unutmayın ki sigortanız yetersiz bakımdan kaynaklanan zararları karşılamayacaktır.

Kış boyunca teknenizi bekletebileceğiniz en uygun yer, kapalı bir şekilde iklim kontrollü bir tekne depolama alanıdır. Fakat bu yöntem pahalı olabilir. Böyle bir seçeneğiniz yoksa teknenizi sıkıca paketlemeyi deneyebilirsiniz. Bu da biraz pahalı, fakat koruyucu bir yöntemdir. Kısacası teknenizi bir branda veya başka dayanıklı bir örtü ile kaplayarak iyi korunduğundan emin olun.

Kışlamada ilk adım tamamlanması gereken her şeyin yazılı olduğu bir liste hazırlamaktır. Üreticilerin kışlama ile ilgili tavsiyeleri için tekne veya motorunuzun kullanım kılavuzunu inceleyin. Eğer acemi bir tekne sahibiyseniz, kışlama konusunda deneyimli bir arkadaşınız veya konu ile ilgili bir profesyonelden yardım alınız. Aşağıda kışlama ile ilgili dikkate almanız gereken genel alanların bir özeti bulunmaktadır fakat daha detaylı bilgi için proffesyonel kisilere danismaniz daha dogru olacaktir.

İçten Takma Motorlar

Öncelikle ısınması için motoru çalıştırın ve motor sıcakken yağını değiştirin. Bu sayede yağ içindeki artıklar ayrışır. Aynı zamanda yağ filtresini de değiştirmeniz gereklidir.

Motoru temiz su ile yıkayınız. Su pompasından antifreeze kovasına bir hortum kullanarak antifreeze’in sirkülasyonunu sağlayınız. Bu proses soğutma sisteminizin deniz suyu mu veya tatlı su bazlı oluşuna göre değişiklik gösterir.

Motor odasındayken vites kutusu akışkanını da değiştirmelisiniz.

Bujileri çıkarıp her bir silindire fogging oil sıkın. Az miktarda fogging oil veya WD-40 sıkılmış bir bezle kurulayın.

Stern Drive(s)

Dıştan takma motorunuzu kontrol edin, varsa alt kısmındaki deniz canlılarını temizleyin. Dişli kutusunu boşaltın ve yağdaki nemi kontrol edin. Eğer yağda belirli miktarın üzrinde su bulunması contaların sızdırdığını ve tamir edilmesi gerektiğini gösterir. Alt kısmı su ve sabunla temizleyin. Motorunuzun lastik kılıfı varsa yarık ve deliklere dikkat edin. Tüm bağlantı parçalarını yağlayın ve hidrolik dümen ile kaldırma pompasındaki akışkan seviyesini kontrol edin. Üreticinin ek tavsiyeleri için kullanma kılavuzunu inceleyin.

Dıştan Takma Motorlar 

Deniz suyu girişini bir manşon veya benzeri bir parça yardımıyla temiz su hortumuna bağlayarak motoru yıkayın. Daha sonra motor içindeki tüm suyun boşalmasını sağlayın. Motoru sabun ve su ile yıkayıp iyice durulayın. Yakıt giriş hortumunu çıkararak motoru yakıt bitene kadar çalıştırın. Bu prosesleri sırasıyla uygulayarak karbüratörü boşaltmak, boşaltılmayan yakıtın buharlaşmasından doğacak tortuları engeller. Silindir duvarları ve pistonları motor yağı ile yağlayın. Pervane mili ve dişlileri yağlamada suya dayanıklı yağ kullanın. Alt ünitedeki dişli yağını değiştirin. Motorun dışını bir miktar yağlayın veya iyi bir cila ile parlatın.

Yakıt

Kış aylarında oluşabilecek yoğunlaşmaları önlemek için yakıt tankınızı doldurun ve talimatlara uygun olarak yakıt koruyucu ekleyin. Yakıt filtresi ve su ayırıcıları değiştirin.

Sintine

Sintine temiz ve kuru olmalıdır. Yağ damlalarını temizlemek için sıcak su, sabun ve sert bir fırça kullanın. Sintine temizlendiğinde nem alıcı bir yağ ile yağlayın ve bir miktar antifreeze ekleyin.

Temiz Su Sistemi

Sıcak su ısıtıcısı ve temiz su tankını boşaltın. Sıcak su ısıtıcısını giriş ve çıkış hatlarının birbirine bağlayarak izole edin. Sisteme zehirsiz bir antifreeze pompalayın ve duş, lavabo vb. tüm muslukları açıp antifreeze akışını görene kadar bekleyin.Sıcak su ısıtıcısına da antifreeze ekleyin.

Pis Su Tankı

Pis su tankını yasal kosullara uyarak bosaltin. Boşaltma sırasında tanka temiz su ekleyerek birkaç kez çalkalayın. Kullanma kılavuzunda sisteminize zarar vermeyecek önerilen bir malzeme kullanın ve bir süre bekleyin. Tekrar temiz su ile yıkayıp boşaltın. Antifreeze ekleyin, tüm hortumlar, pis su tankı, y valfi, macerator ve boşaltma hortumunda dolaşmasını sağlayın. Kullanma kılavuzunu kontrol edin ve alkol bazlı anti freeze’in sisteminize zarar vermeyeceğinden emin olun.

İç Kısım

Sistemle ilgili detayları hallettikten sonra tüm değerli eşyalar, elektronik eşyalar, kablolar, yangın tüplerini, usturmaçalari vb. eşyaları kaldırın. Kış döneminden sonra bu eşyalar temizlenir, kontrol edilir ve gerekli ise yenisi ile değiştirilir. Tüm çekmece ve dolapları temizleyin. Minderleri yukarı kaldırıp havalandırılmasını sağlayın veya eve götürün. Buzdolabı ve dondurucuyu temizleyin. Teknenizi kuru tutmak ve küften korumak için bir nem alıcı almanizin faydasi olacaktir.

Su Dışında Saklama

Teknenin alt kısmını basınçlı su ile yıkayarak, pervane, miller, dümen, pala ve flapı deniz canlılarından arındırın. Filtre ve emiş tertibatını temizleyiniz. Vanaları açarak tüm suyun boşaltılmasını sağlayın.  İşe girişmişken gövdeyi güzelce cilalamanizinda faydasi olacaktir.

Aküleri tekne dışına almak ve eve götürüp dengeleme şarjına koymak veya 30-60 günde bir şarj etmek gerekir.

Suda Saklama

Tüm vanaları kapatın ve dümen milleri ile salmastra kutularını sızıntılara karşı kontrol edin, gerekli ise sıkın veya tekrar paketleyin. Akülerinizi tam şarj edin, kutup uçlarını temizleyin(gerekli ise su ile) ve şarj sisteminizin çalışır durumda olduğuna emin olun. Sintine pompasını çalıştırın, akışın düzgünlüğünü gözlemleyin. Teknenizi düzenli olarak kontrol edin veya marinada kontrol ettirin.

Yukarıdaki tavsiyeleri uyguladığınızda kışa hazır olacaksınız. Yine de tekneniz ve diğer sistemlerin kışlamasında üretici tavsiyeleri ve kullanım kılavuzundaki talimatları da göz ardı etmeyin. Daha önce kışlama yapmadıysanız ve bu konuda yardım alabileceğiniz tecrübeli bir tanıdığınıza yoksa mutlaka bu işle uğraşan profesyonellere başvurun.

scroll up